DESIGN SEPTEMBER

EXPO
9 to 27 september 2019 
Parc Jadot, Ixelles
vernissage
sunday 15 september, 2pm - 5pm


Zonder zonde van Hartwerp en S.O.S Social van Surtout spelen zich beide af in de publieke ruimte en zich focussen op het gedrag van de gebruikers in die ruimte en de sociale interactie die al dan niet ontstaat tussen hen. 

Zonder zonde is een reeks van 8 meubels in de publieke ruimte met als doel intimiteit te stimuleren tussen de twee gebruikers. Het ene ontwerp creëert psychologische intimiteit en is geïnspireerd op zintuigen (ruiken, horen, zien en voelen). Het andere is gebaseerd op standjes uit de Kama Sutra. Deze laatste zijn - vanzelfsprekend - meer lichamelijk en ook ingewikkelder. De drie uitgevoerde stukken zijn gemaakt uit staal en kregen een roze laag poederlak,  een kleur die staat voor intimiteit. 

S.O.S Social is een collectie van drie publieke stadsbanken. Het is een toolbox om sociale interactie in de stedelijke publieke samenleving te bevorderen en om stadsbewoners bewust te maken van de voordelen van ontmoeting in hun stad. Tijdens Design September wordt één meubel uit de collectie getoond. De Confident is gebaseerd op het gelijknamige meubel uit de tijd van Napoleon. De naam verwijst naar de discrete conversatie die tussen twee personen ontstaat wanneer ze gebruik maken van het meubel. Het verhaal doet de ronde dat de zetel een uitvinding was zodat vrouw en man konden keuvelen zonder elkaars knieën te raken. 

Lien Van Deuren (Hartwerp) en Ellen Vlogaert (Surtout) studeerden samen af op Thomas More in Interieurvormgeving en meubelontwerp.

Date: 2019